Krónika

Katonás időkapszula: középiskolások üzentek a jövőbe

Katonás időkapszula: középiskolások üzentek a jövőbe

Kecskemét várossá válásának 650. évfordulója alkalmából középiskolás diákok előadásaival, alkotásaival üzentek a jövő számára a Katona József Gimnáziumból csütörtökön.

A Kecskeméti Tankerületi Központ és a Kecskeméti Katona József Gimnázium Kecskemét várossá válásának 650 éves évfordulója alkalmából országos diákkonferenciát szervezett "Időkapszula" címmel. A konferencián való részvételre a szervezők meghívásos pályázatot hirdettek.

A pályázaton két város három középiskolájának öt diákja vett részt:

    - a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium egy tanulója
    - a Kecskeméti Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája három tanulója
    - a házigazda Katona József Gimnázium egy diákja.

A kérdés: mit zárnál be egy időkapszulába, amit majd ötven év múlva bontanak ki a jövő diákjai?
A feladat: vetítéssel kísért előadás a témában, iskolájuk vagy a mai diákok életének bemutatásán keresztül.

Buday Rezső, a Katona József Gimnázium igazgatóhelyettese köszöntötte a jelenlévő tanárokat, előadókat és érdeklődőket, ismertette a nap programját, majd felkérte Bodnár Tibort, a Kecskeméti Tankerület intézményi referensét, nyitóbeszédének elmondására.

- Kecskemét hírneve, történelmi, gazdasági, kulturális, szellemi életének gazdagsága, változatossága komoly kihívás elé állította az évfordulós rendezvények szervezőit. Ennek a kihívásnak pedig a Katona József Gimnázium rendezvénye maximálisan megfelel, mert nagyon különleges, egyedi elemévé vált az ünnepi, évfordulós rendezvénysorozatnak – mondta köszöntőjében Bodnár Tibor, aki külön megköszönte a gimnázium igazgatója, Szabó István áldozatos munkáját, mellyel hozzájárult a rendezvény sikeréhez.

Mielőtt az előadások elkezdődtek, a ráhangolódást a Katona József Gimnázium színjátszó csoportja, a KatonáSOKK vidám előadása biztosította.

Az előadók sorát az iskola egykori diákja, dr. Dékány Éva Junior Prima Díjas nyelvész nyitotta, aki „Nyelvünk változása, fejlődése” címmel tartott prezentációt.

Ezt követően a pályázaton résztvevő diákok előadása következett, melyet dr. Bagány Mihály a Neumann János Egyetem docense előadása zárt, aki az egyetem GAMF Karának MegaLux elnevezésű napelemes autóját mutatta be a közönségnek.

A konferenciát a díjak, ajándékok átadása, és állófogadás zárta.

A meghívásos pályázat mellett két további eleme is volt a rendezvénynek.

Egy képzőművészeti pályázat:

  •     Képzeld el a városodat és a téged körülvevő környezetet 50 év múlva!
  •     Jelenítsd meg az általad elképzelt utcaképet, parkot, középületeket, műemlékeket!
  •     Milyenek lesznek a mostani kedvenc helyeid a jövőben?


Egy fotópályázat:

Mit mutatnál be a mai Kecskemétről, mit zárnál be egy időkapszulába, amit majd ötven év múlva bontanak ki?

Forrás: hiros.hu

Vissza

Kecskemét címerének története

 Az 1945 utáni évtizedek nem kedveztek sem a heraldika tudományának, sem a mindennapi heraldikai gyakorlatnak. Ebben az időszakban számos régi és szép, történelmi városcímer használata szűnt meg. Az 1970-es években sorra születtek a szocialista jelképekkel ellátott új városcímerek.

Kecskemét város címere azon kivételek közé tartozik, amely — némi fentről erőszakolt módosítással — túlélte ezeket az évtizedeket is. A címert a legújabb és egyben legkorszerűbb magyar heraldikai összefoglaló munka is számon tartja: „Kecskemét kecskéje olyan típusú címerkép, amely összefüggésben van a tulajdonos (jelen esetben a város) nevével, azt mintegy elbeszéli. Ezért beszélő vagy névcímernek mondjuk".

A terjedelmi korlátok nem teszik lehetővé, hogy e dolgozatban a város nevével és néveredetével kapcsolatos — többnyire bizonytalan — elméletekkel is foglalkozzunk, annyi azonban bizonyos, hogy a városnak lehetett valami köze a kecskéhez — konkrét vagy átvitt értelemben — hiszen nem lehet véletlen, hogy a városnév mellett a városcímerbe is igen korán belekerült. Magáról a kecske címerképet alkalmazó kecskeméti címerről elmondható: egyike a magyar heraldikai gyakorlat legsikerültebb és évszázadok során kialakult történelmi városcímereinek, beszélő címei; amely kialakulása kezdetén mindenképpen vallási motívumhoz köthető, és ebből fejlődött ki hosszú idő során a ma is használatban levő címerkép.

Tovább

Kecskemét címerei

XIV. század

XIV. század

1554.

1554.

1591.

1591.

1646.

1646.

1666.

1666.

1848.

1848.

1974.

1974.

1991.

1991.