Krónika

Molnár Balázs két tárgyból is az ország legjobbjai között

Molnár Balázs két tárgyból is az ország legjobbjai között

Méltán lehet büszke diákjára a Bányai Júlia Gimnázium. Molnár Balázs ugyanis kémiából és német nyelvből is is az ország legjobbjai közé került. Molnár Balázs két tárgyból is az ország legjobbjai között Molnár Balázs, a Bányai Júlia Gimnázium 12.A osztályos tanulója az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny március 24-én rendezett döntőjében kémiából az I. kategóriában országos 2. helyezést, az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaversenyen I. kategóriában szintén országos 2. helyezést ért el. Ez utóbbi versenyre készítette Balázs A kenyér kémiája című előadást, melynek még kísérletekkel és mérésekkel bővített változatát a Magyar Kémikusok Egyesületének Bács-Kiskun Megyei Területi Csoportja által szervezett április 25-én megrendezésre kerülő Kémikus Napon is előad.

A felkészülést Borsos Katalin tanárnő segítette, valamint az előző tanévben laboránsként Cseh Attila, az idei tanévben pedig Labancz István szállt be a laborgyakorlatokra való felkészítésbe.

A kémia mellett Balázs a német nyelvi OKTV-n is országos döntős volt, 4. helyezést ért el a versenyen.

Felkészítő tanár: Tóth Márta.

Forrás: hiros.hu

Vissza

Kecskemét címerének története

 Az 1945 utáni évtizedek nem kedveztek sem a heraldika tudományának, sem a mindennapi heraldikai gyakorlatnak. Ebben az időszakban számos régi és szép, történelmi városcímer használata szűnt meg. Az 1970-es években sorra születtek a szocialista jelképekkel ellátott új városcímerek.

Kecskemét város címere azon kivételek közé tartozik, amely — némi fentről erőszakolt módosítással — túlélte ezeket az évtizedeket is. A címert a legújabb és egyben legkorszerűbb magyar heraldikai összefoglaló munka is számon tartja: „Kecskemét kecskéje olyan típusú címerkép, amely összefüggésben van a tulajdonos (jelen esetben a város) nevével, azt mintegy elbeszéli. Ezért beszélő vagy névcímernek mondjuk".

A terjedelmi korlátok nem teszik lehetővé, hogy e dolgozatban a város nevével és néveredetével kapcsolatos — többnyire bizonytalan — elméletekkel is foglalkozzunk, annyi azonban bizonyos, hogy a városnak lehetett valami köze a kecskéhez — konkrét vagy átvitt értelemben — hiszen nem lehet véletlen, hogy a városnév mellett a városcímerbe is igen korán belekerült. Magáról a kecske címerképet alkalmazó kecskeméti címerről elmondható: egyike a magyar heraldikai gyakorlat legsikerültebb és évszázadok során kialakult történelmi városcímereinek, beszélő címei; amely kialakulása kezdetén mindenképpen vallási motívumhoz köthető, és ebből fejlődött ki hosszú idő során a ma is használatban levő címerkép.

Tovább

Kecskemét címerei

XIV. század

XIV. század

1554.

1554.

1591.

1591.

1646.

1646.

1666.

1666.

1848.

1848.

1974.

1974.

1991.

1991.